Wiik Kyrkotextil Wiik Kyrkotextil
Stolor
Mässhakar
Kollekthåvar
Nattvard och Dop
Alba och Röcklin
Bursa/Kalkduk
Antependium
Altarbrun
Altarduk

 

Om Wiik Kyrkotextil

Wiik Kyrkotextil HB - Två generationer textilhantverkare

Wiik Kyrkotextil HB grundades i september 2005 av Solveig och Victoria Wiik, mor och dotter. Solveig hade sedan 1959 arbetat på Libraria Konsthantverk AB och när beslutet om att lägga ner Libraria togs var tanken på att starta upp egen verksamhet först inte det självklara för Solveig. Men när mor och dotter på varsitt håll börjat fundera på att kanske det skulle vara möjligt att göra något tillsammans så var beslutet lätt att ta. Handelsbolaget registrerades och två generationer hade blivit kompanjoner!

Efter att Solveig och Victoria arbetat med varsitt hem som bas under 1 år gick företaget in i en ny fas i augusti 2006. Då påbörjades renovering av en gemensam ateljé och företagslokal i centrala Uppsala. I mitten av september flyttade Victoria sin verksamhet till ateljén och den första helgen i oktober blev företaget till 100% uppsalabaserat i och med att även Solveig flyttade dit. Mycket överraskande blev de uppsagda från sin nya lokal efter mindre än ett år på S:t Olofsgatan 35 men tack vara hjälpsamma vänner med öppna ögon så hade de på mindre än en vecka en ny och bättre lokal att flytta till. Sedan februari 2008 har de sin ateljé på Västra Järnvägsgatan 11 i Svartbäcken i Uppsala.

Vi ägnar oss inte bara åt nyproduktion utan åtar oss även specialtvätt, översyn och renovering av de flesta kyrkliga textilier. Vi har möjlighet att tvätta den fläckade stolan, laga den slitna mässhaken, byta den trasiga kragen på kollekthåven eller stoppa den brända altarduken som fått ett olyckligt hål. Det mesta går att rädda men kanske kan vi inte återställa det till ursprungligt skick. Priser på alla former av specialarbeten offereras.

Vi utför inte restaureringar av riktigt gamla textilier utan vi rekommenderar där Uppsala Domkyrkas Textilateljé och Gunnel Berggrén, textilkonservator, eller annan textilkonservator för liknande arbeten. Om det finns oklarheter om vilka textilier som är lämpade för oss att ta hand om är det bara att ta kontakt med oss så hjälper vi er att reda ut det.

Förutom kyrklig textil tillverkar, tvättar och reparerar vi även fanor och standar. Nya fanor och standar kan fås handbroderade i siden med intarsia eller med maskinsydd applikation. I nära samarbete med kunden tar vi fram skisser och tillverkningsteknik väljs utifrån lämplighet och plånbok. Alla våra fanor och standar offereras tillsammans med en unik skiss och materialprover.

 
 
   
          Copyright ® 2009 Wiik Kyrkotextil HB - info@wiikkyrkotextil.se    Webbdesign från cjhweb.se